Založ si blog

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

SMER-SD

 

Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. Je to dôsledok toho, že si väčšina ľudí v spleti rôznych tém začne uvedomovať, že Smer v skutočnosti nerieši problémy tejto krajiny ale len udržuje status quo svojho vládnutia. Smer sa bude modliť aby mu to spolu s SNS vyšlo na vládnutie, na 83 Kolesíkov sa však už nebude dať spoľahnúť a tak si bude musieť v prípade že to nakoniec vyjde korisť deliť s SNS.

Pravdepodobný výsledok: 29-34%

 

#SIEŤ

Sieť má napriek neohrabanosti svojho predsedu výhodu že má „nadrobené“ z kampane, ktorá bola na slovenské pomery dôkladná a zahŕňala množstvo akcií v regiónoch, door 2 door a masívnu internetovú kampaň. Volebné preferencie v posledných prieskumoch ukazovali okolo 15% a kvôli catch-all typu strany ktorá má tendenciu povysávať z menších strán, ale aj nerozhodnutých voličov má šancu na lepší výsledok. Nebyť nepresvedčivého výkonu predsedu v debatách, mohli byť nádeje ešte vyššie.

Pravdepodobný výsledok: 16-19%

 

SNS

SNS má šancu na najlepší výsledok vo svojej histórii najmä vďaka osobe Antona Danka, ktorý sa ukázal byť mimoriadne schopným a dôveryhodným rečníkom. Podporovaná TA3 (v ktorej každý deň beží jej kampaňový spot) sa preferencie SNS dostali až ku 10%. Je však oveľa ťažšie ako pri ostatných stranách predpovedať, či sú tieto čísla reálne. Mix jej voličov tvoria pôvodní voliči SNS, časť voličov prebrala aj od SMERU. Je však pravdepodobné, že gro voličov ktorí ju označili v prieskumoch za svojho favorita aj naozaj zahlasuje a tak sa dá očakávať posilnenie Ficových nádejí na koaličnú vládu s SNS.

Pravdepodobný výsledok: 8-11%

 

Most-Híd

Strana môže stavať na proimigrantskej rétorike (v tomto je jediná), osobne svojho predsedu, vydarenej bilboardovej kampani a tiež vhodných akvizíciách. Preto sa dá očakávať dobrý výsledok Mostu a to aj napriek tomu že Béla Bugár sa nevyhol podozrievaniu z toho že bude nevestou SMERu. Nakoniec to však voliči prekúsnu, zahlasuje bratislavská kaviareň, tradiční voliči Mostu a pár percent občanov Slovenska, ktorým je utečenov ľúto, keď už tu na nich každý kydá. Posledné preferencie mostu boli na úrovni 8%, vo voľbách si tieto čísla minimálne udrží.

Pravdepodobný výsledok: 7-10%

 

OĽANO

Igor Matovič nakoniec celkom dobre zvládol záverečný výpad Roberta Fica a svoje účtovnícvo odkryl v plnej nahote, čo mu zrejme zachránilo parlament. Záverečnou fázou kampane tejto strany sú protestné zhromaždenia na námestiach, čo je mimoriadne mobilizačný spôsob vedenia kampane. V posledných prieskumoch sa OĽANO pohybovalo okolo 7% a toto číslo si aj udrží a v prípade, že SMER a SNS klesnú hlbšie ako sa očakáva, bude OĽANO účastné na budúcej vláde.

Pravdepodobný výsledok: 6-8%

 

KDH

KDH malo najmenej výraznú kampaň za posledné roky. Napriek vizálnej prítomnosti jej kandidátov to vyzerá, že už nemá čo novému voličovi ponúknuť a navyše stratila aj časť svojich tradičných voličov. Napriek tomu že predseda neustále rozpráva o boji proti korupcii a ako minister dopravy dokázal že nejde iba o reči, zvyšok strany je zúfalo neschopný. KDH bude atakovať hranicu vstupu do parlamentu.

Pravdepodobný výsledok: 4-6%

 

SaS

SaS vytrvalo pracovalo na tom, aby presvedčilo svojich voličov o tom, že ich hlas neprepadne. Nakoniec sa im to podarilo a vďaka dobrému výkonu svojho predsedu v debatách by malo mať parlament isté. Rizikom do budúcna však bude rozpoltenosť poslaneckého klubu, kedy časť strany sa chce profilovať ako tradičná moderná liberálna strana, kým predseda Sulík a jemu verní presadzujú verziu liberalizmu ktorá sa nesie v duchu maximálneho zdôraznenia práva na sebaurčenie a autonómiu.

Pravdepodobný výsledok: 5-7%

 

Ostatní

Z ostatných strán ma reálnu šancu na parlament už len SME RODINA Borisa Kollára. V posledných prieskumoch sa strana pohybovala na úrovni 4% a Boris Kollár nebol v diskusiách vrece zemiakov. Takisto má vhodne zvolenú záverečnú časť kampane vrátane využitia „akčných“ videí. V prípade vhodnej konštelácie hviezd sa Borisova partia ocitne v parlamente a plány na pravicovú koalíciu sa tak skomplikujú ešte viac ako je únosné. Budúci parlament bude v tom prípade ešte pestrejšou zmeskou, ako je ten súčasný.

 

Pach strelného prachu

05.06.2015

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov. V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

Ficova konštanta

23.03.2014

Pred viac ako týždňom skončené 1. kolo prezidentských volieb ponúka viacero dobrých dôvodov na hlbšiu analýzu výsledkov. Okrem toho že ide o posledné a najčerstvejšie dáta je ich veľkou výhodou oproti výsledkom parlamentných volieb možnosť hlbšej analýzy fenoménu Róberta Fica ako osoby ktorá nie je úplne totožná so stranou SMER-SD (aj keď sa do veľkej miery [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47159x
Priemerná čítanosť článkov: 2144x

Autor blogu

Kategórie