Založ si blog

Pach strelného prachu

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov.

V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej ako v Rusku, kde je 8,9 zbraní na 100 obyvateľov. Obyvatelia USA sa možno obávajú dobre fungujúceho súdneho systému, možno dokážu lepšie zvládať svoje emócie, alebo nemajú až takú vysokú celkovú úroveň kriminality (čo môže byť dôsledkom dobre fungujúceho štátu v tejto oblasti).

 

zdroj: http://www.catawbacountync.gov/

 

Čo sa ale v USA stáva nadpriemerne často, sú ozbrojené útoky školákov v školách, ktorí zbavení rozumu postrieľajú svojich spolužiakov. Americké úrady skúšali už zrejme všetko a momentálne navrhujú aby v každej škole bola k dispozícii zbraň, ktorá by sa dala použiť v sebaobrane pred útočníkom. Zdá sa, že toto fungovať nemôže.

Prečo tento typ politiky nefunguje tak ako jeho obhajcovia očakávajú? Logika páchateľa hovorí, že čím ľahšie bude odzbrojiteľný a čím viac ľudí naokolo bude mať zbraň, tým viac si tento svoj čin premyslí. A prečo nie je hneď zastavený keď je všade naokolo toľko zbraní?

Nefunguje to preto, lebo niektoré sociálne fenomény nemožno uchopiť pomocou logiky jednotlivca. Viac zbraní znamená vyššie riziko toho že sa stane niečo vážne, pokiaľ niekto nezvládne svoj psychický stav. A to sa bežne stáva v každej spoločnosti. Rozdiel je v tom, že v spoločnosti s mnohými zbraňami, to zvykne končiť fatálne.

Zvýšená koncentrácia zbraní v spoločnosti vytvára negatívne javy, ktoré nie je možné eliminovať inak ako ich znížením. A to sa dá len tak, že si jedného dňa povieme že vlastniť zbraň, hoci je to právo, nemá byť v bezpečnej spoločnosti štandardom. Rovnako to potom funguje s prostitúciou, herňami a hazardom a príkladov by sa našlo viacero. Neobmedzená sloboda sa totiž nedokáže sama regulovať. Obmedzenie slobody by však nemalo spočívať v zákaze zhora, ale v konsenze, ktorý sa dosiahne v spoločnosti.

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

02.03.2016

SMER-SD Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

Ficova konštanta

23.03.2014

Pred viac ako týždňom skončené 1. kolo prezidentských volieb ponúka viacero dobrých dôvodov na hlbšiu analýzu výsledkov. Okrem toho že ide o posledné a najčerstvejšie dáta je ich veľkou výhodou oproti výsledkom parlamentných volieb možnosť hlbšej analýzy fenoménu Róberta Fica ako osoby ktorá nie je úplne totožná so stranou SMER-SD (aj keď sa do veľkej miery [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael

16.04.2024 06:10

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu, ale oddelene. Časť pomoci budú pôžičky.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47114x
Priemerná čítanosť článkov: 2142x

Autor blogu

Kategórie