Založ si blog

Budú nové strany lepšie?

Vyhne sa NOVA korupcii? (FOTO: lipsic.sk)

Za 20 rokov existencie Slovenska máme už nejaké tie skúsenosti s politickými stranami. VPN bola širokým zoskupením ktoré tvoria pestrá zmes disidentov, bývalých komunistov a všetkých, ktorí šli v tom čase okolo. Taká rôznorodá strana, ktorá mala s neskoršími štandardnými stranami málo spoločné už nikdy potom nevznikla. Prišla HZDS, ktorá nasadila latku tak nízko, že všetci neskorší ju pohodlne preliezali. Evolúcia strán a praktík v nich je zreteľná – HZDS sa nerozpakovalo zastrašovať a občas aj vraždiť, SNS nemala problém s drzým miliardovým rozkrádaním na úrovni nástenkového tendra a SMER-SD zasa prihrával svojim sponzorom zákazky, čo bol napríklad prípad mýta. Nevinne v tom nebola ani pravica, kauza Gorilla odhalila napojenie SDK a ANO na finančnú skupinu Penta a ich spoluprácu pri tzv. state-capture. Reforma zdravotníctva tak mohla byť kúpená úplatkami v parlamente a kauza kupovania poslancov je už dnes verejným tajomstvom. KDH ktorá dlhé roky vládla v Bratislave tiež bola korupčne pečená – varená, vrcholom čoho bol a je ctihodný občan Andrej Ďurkovský.

Jediná strana, ktorá vyčnieva z tohto vzorca je SaS. SaS síce zneužila referendum na svoju propagáciu čím vyvolala zbytočné náklady vo výške ročného rozpočtu Slovenskej akadémie vied, Sulík raňajkoval u Kočnera, nemožno mu uprieť istú politickú nezrelosť. Podiel na rozpade pravicovej vlády ktorá sa zhodou šťastných okolností zrodila tiež nie je zanedbateľný, ale nič čo by sa dalo porovnať s vyššie menovanými kauzami za 3 roky existencie strany pri účasti vo vláde, nenachádzam. Žiadne kradnutie, korupcia, kupovanie poslancov, predávanie pozemkov pod PKO. Raňajkovanie u Kočnera síce môže vyzerať ako dohadovanie kšeftov, ale kto pozná Sulíka a Kočnera tak si vie živo predstaviť že za tým pravdepodobne bol len hlad po informáciách. Je SaS predzvesťou nového trendu a znamená to, že sa to dá a že rovnako to môže byť aj v prípade ďalších strán alebo je SaS čudák slovenskej politiky? Sú podľa všetkého kúpené prieskumy strany NOVA dôkazom toho, že nové nemusí znamenať čisté.? A je zmanipulovaný prieskum horší ako reálne ukradnuté peniaze? Ak áno o koľko a prečo?

Je zrejmé, že trend je pozitívny. Čo si mohlo dovoliť HZDS si nemohol dovoliť SMER a ten si dnes nemôže dovoliť to isté čo za prvej doby červenej.  Kauza Horné Plachtince bola odhalená a zastavená skôr ako sa niečo reálne stihlo ukradnúť. Spôsob bol pritom o poznanie rafinovanejší ako legendárna nástenka. Časy sa menia a politici sa prispôsobujú. Kaliňákovi tiež na tvári pribudlo pár vrások a musí sa čoraz viac namáhať, aby dokázal s odhodlanou tvárou obhajovať neobhájiteľné.

Politické zmeny sa dnes môže diať jedine evolúciou. Revolúcia môže byť nevyspytateľné cesta a výsledkom nemusí byť progres ale ľahko sa môže situácia obrátiť na dočasný regres. Neznamená to ale, že občas netreba politikom pohroziť ako v gorilích demonštrácií. Nedá sa mať zo všetkého všetko. Niektoré veci sa navzájom vylučujú a novota nemusí vždy znamenať progres. Môže znamenať aj riziko dočasnej nestability. Tá je však hodná obetovania, pokiaľ je protizávažím lepšie spravovane vecí verejných a nastavenie precedensu do budúcna. Precedensy sú momenty, ktorých vplyv nemusí byť badateľný ihneď, dokonca ich môže nasledujúci vývoj dočasne zvrátiť. Francúzska revolúcia, kauza Gorila, prijatie povinnosti zverejňovať zmluvy boli precedensy. Nemusíte so mnou súhlasiť, ale úspech strany SaS bol podľa mňa tiež precedens. Teraz sa čaká na ďalší precedens, ktorí nás posunie opäť o kus ďalej.

 

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

02.03.2016

SMER-SD Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. [...]

Pach strelného prachu

05.06.2015

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov. V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47164x
Priemerná čítanosť článkov: 2144x

Autor blogu

Kategórie