Založ si blog

Nota Bene II.

Predtým som počúval hudbu. Ešte predtým som hral na gitare. A robil som aj iné veci, ale ešte pred tým všetkým som nerobil nič. Teraz som sa rozhodol písať.

Život vie byť pekný aj zákerný, ale vždy nakoniec skončí dobre. Pokiaľ to nevyzerá dobre, neznamená to že táto axióma nie je pravdivá, ale znamená to že ešte nie je koniec života. Hovorieval to môj otec a mal pravdu. Už bohužiaľ nežije, zomrel pred dvoma rokmi na samotu. Teda na samotu sa vraj nedá zomrieť, ale on zomrel. Trpel totiž tým, že býval v starobinci. Nebol tam síce sám, ale nemal tam ani nikoho blízkeho.f

Môj otec bol robotník. Neznamená to že pochádzal z robotníckej triedy, ale celý život vykonával povolania ktoré ho sem zaraďovali. Najskôr pomáhal v chlieve, potom robil maliara a ku koncu života už nepracoval – trápili ho kĺby. Žil normálny život v nenormálnej krajine. Ale čo je dnes vlastne normálne, keď všetko je relatívne? Každý človek je v niečom spoločensky  normálny a v niečom nenormálny, dôležitý je pomer týchto dvoch koeficientov.  Príliš veľa spoločenskej nenormálnosti prináša komunikačné riziká. Ale to nebol prípad môjho otca. Ten vedel vždy čo povedať a ako to povedať, čo aj náležite využíval. Raz  sa mu ušlo pokarhanie od vedúceho podniku kvôli jeho neustálym prchkým reakciám na dianie v podniku. Vedúcemu smeny raz povedal, že  by ho nechcel za suseda ani keby skaly z neba padali. O dva dni neskôr padol na územie Ruska meteorit, ktorý sa roztrieštil na menšie kúsky ktoré svišťali nad ruskými mestami. Inokedy zasa svojimi poznámkami priviedol do nepríčetnosti mzdové účtárky, keď ich žiadal o navýšenie platu pripísaním jednej nuly. Vraj sa na to zaručene nepríde a on ich za to pozve na drahú večeru. Pre žiadnu to však nebolo dostatočné lákadlo.

Venoval som otcovi tichú spomienku. Spomenul som si na neho pri príležitosti dňa práce. Ako môžeme oslavovať prácu, keď práca je základný predpoklad prežitia? Podľa mňa by sme mali oslavovať len časť práce. Dobrú prácu a zlú prácu je treba oddeliť. Zlá práca je taká práca, z ktorej nemáme aspoň občas pocit užitočnosti a tú treba nemilosrdne eliminovať.

 

Článok je fikciou autora

 

 

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

02.03.2016

SMER-SD Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. [...]

Pach strelného prachu

05.06.2015

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov. V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47157x
Priemerná čítanosť článkov: 2144x

Autor blogu

Kategórie