Založ si blog

Konsolidácia sa dotkne aktívnych ľudí!

zdroj: http://feminity.zoznam.sk/profil/1504/ivan-stefanec

Televízne debaty všade vo svete sleduje nezanedbateľné množstvo voličov, tieto relácie majú tendenciu ovplyvňovať verejnú mienku a hlavne v predvolebnom období nakláňať vrtkavú priazeň nerozhodnutých más na stranu politikov, ktorí sa lepšie podučili ovládať umenie nedeľného debatovania. Nielen v predvolebnom období, ale v každom mimoprázdninovom čase sú televízne debaty cenným zdrojom konfrontácie medzi politikmi, ktorá má pre diváka ten benefit, že na rozdiel od ničím a nikým neriadeného parlamentu môže prítomný moderátor dohliadnuť na to, aby politici používali korektnú argumentáciu a aby hovorili k veci.

 

Na rozdiel od malých sviňačín typu Kažimírov graf však nie všetky argumenty diskutérov sú odhaliteľné sedliackym rozumom, niekedy výrok vyzerá na prvý pohľad logicky, ale až pri bližšom skúmaní sa odhalí, že je v skutočnosti nezmyselný. Takým je podľa môjho názoru aj veľmi populárny výrok pravicových matadorov, ktorý sa pochopiteľne obmieňa, ale jeho jadrom je tvrdenie, že konsolidácia sa dotkne aktívnych ľudí. Naposledy som tento výrok zaregistroval v nedeľňajšej relácii V politike na TA3, kde zaznel z úst podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca v znení: „To považujem za kľúčové, že tá konsolidácia dnes sa dotkne hlavne ľudí, ktorí sú pracovití, aktívni, zodpovední.“ (čas 20.40)

Konsolidácia znamená snahu sanovať stav štátneho rozpočtu, keď si štát na svoju prevádzku požičiava, alebo ho aspoň zmierniť. Konsolidovať možno samozrejme ako na strane príjmov, tak aj na strane výdavkov. Bolo popísaných veľa blogov, článkov a analýz ktoré sa pokúšajú odpovedať na otázku v akom pomere sa na Slovensku v súčasnosti dajú konsolidovať verejné financie. Nejde totiž len o to aký je ideálny pomer, ale aj čo je v zmysle sebazáchovy priechodné. Politici totiž nie sú samovrahovia a racionalita im káže neznepriateliť si voličov, od ktorých závisia. Okrem toho tu existuje do istej miery pochopiteľná snaha nepíliť si pod sebou a svojimi sponzormi, úradníkmi a byrokratmi konár. Exminister Mikloš v parlamente vyhlásil, že konsolidovať pomerom, kde väčšia časť úspor prichádza na vrub šetrenia, už nie je v súčasnosti možné. Je zrejmé, že bude nutné zvyšovať dane a konsolidácia sa teda dotkne ľudí. Ale akí to budú ľudia? Položme si teda otázku, komu možno zvyšovať dane. Budú to ľudia neaktívni alebo aktívni? Môžu to teda byť dôchodcovia a nezamestnaní alebo pracujúci a podnikatelia (živnostníci)? Budú to skôr pracovití (ktorí z logiky veci by mali mať výrazne viac peňazí ako menej pracovití) alebo povaľači a bezdomovci?

Konsolidácia, tak ako je momentálne na Slovensku možná sa musí dotknúť aktívnych a pracovitých ľudí, pretože práve oni a nikto iný disponujú zdrojmi, ktoré môžu znížiť úver, ktorý na seba štát každoročne berie. Otázna je len miera, ale ak niekto má doplácať na konsolidáciu, musia to byť tieto skupiny a nikto iný. Argument o tom, že aktívni a pracovití doplatia na konsolidáciu je teda nezmysel, ak sa snaží dokázať, že je treba robiť konsolidáciu inak. Ako som už spomenul, pri vylúčení v súčasnosti zablokovaných ciest (výrazné šetrenie, výrazné zníženie daňových únikov) musí byť každá súčasná konsolidácia robená jedine tak, že sa dotkne aktívnych a pracovitých ľudí. V spoločnosti by mala fungovať zásluhovosť čo sa týka rozdelenia príjmov, domnievam sa však, že nemožno vzťahovať zásluhovosť alebo spravodlivosť na konsolidačné úsilie, platiť jednoducho musia tí, čo na to majú, pričom ktoré aktívne a pracovité skupiny majú konkrétne niesť väčší a ktoré menší diel je samozrejme legitímnou témou politickej a odbornej diskusie.

 

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

02.03.2016

SMER-SD Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. [...]

Pach strelného prachu

05.06.2015

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov. V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47078x
Priemerná čítanosť článkov: 2140x

Autor blogu

Kategórie