Založ si blog

Zľava?

V prvom rade chcem upozorniť, že článok nebude o politike, ale o veciach všeobecného prežitia priemerného Slováka a teda zháňanie zliav. V poslednom období sa na Slovensku rozmohli zľavové portály. Princíp je v tom, že ponúkajú výrazne znížené ceny (20-50%) po obmedzenú dobu, obmedzenému počtu nákupcov a za tovar/službu je obvykle nutné zaplatiť dopredu cez internet. Je to skrátka rýchle, jednoduché a navyše aj pohodlné. V prípade mnohých výrobkov a služieb sa jedná o reálne zľavy, ktorými sa dajú ušetriť pekné peniaze. Napríklad pizza za polovicu alebo kvalitné talianske cestoviny pre toho, kto chce čas od času niečo iné jednorázovo vyskúšať je to iste výhodná ponuka. V rámci týchto portálov sa však okrem potravinárskych zážitkov ponúkajú aj zážitky cestovateľské. A tu je kameň úrazu, pretože nikde nie je možné tak jednoducho overiť, či sa jedná o skutočné a nie virtuálne zľavy.

 

Vo väčšine prípadov sa jedná o niekoľkodňové zájazdy niekam, kde si musíte od daného počtu dní odrátať konštantu 2, vďaka ceste autobusom. Zo štvordňového zájazdu vám teda ostávajú 2 noci, ktoré strávite v peknom hoteli na okraji Ríma, Amsterdamu, Paríža alebo tak ďalej. Komfort je obmedzený už samotnou dlhou cestou v autobuse, nehovoriac o tom, že sloboda pohybu po meste je tiež obmedzená naplánovaným programom a nutnosťou presúvať sa do hotelu na okraji mesta. Nedá sa tomu nič vyčítať, len to že obdobnú cestu by ste si vedeli zorganizovať sami – lacnejšie, slobodnejšie a samozrejme s vám na vkus ušitým programom. Prácou cestovnej kancelárie je však v tomto prípade to všetko spojiť a zabezpečiť tak, aby ste sa nemuseli o nič starať a nerobí to zadarmo. Opakujem ešte raz, že nie je mojím cieľom kritizovať to, že si za to nechá zaplatiť. Druhá vec je potom, či je daná ponuka na zľavovom portáli skutočne zľavou a práve na toto sa chcem zamerať.

 

Zameriam sa na jeden konkrétny prípad, ktorý mi udrel do očí najviac. Ide o zľavu na pobyt v hoteli v Štúrove na 4 dni, ktorá sa predáva za zľavnenú cenu 108 EUR, pôvodná cena 225 EUR. To, že sa hotel nachádza pri termálnom kúpalisku, že Štúrovo je údajne najteplejšie miesto na Slovensku a podobné reklamné reči môžeme v tomto prípade zanedbať. Čo nám však predajca ponúka za naše eurá?

– 3x ubytovanie s polpenziou v hoteli pre 2 osoby

Áno, to je všetko. V cene nie je žiadna doprava, žiadne vstupné na termálne kúpalisko. Fajn. Za koľko si môžeme uvedenú štandardne kúpiť priamo v hoteli?

 

Polpenzia na 3 dni: 42 EUR

Ubytovanie na 3 dni: 75 EUR

Spolu : 117 EUR

 

Reálna hodnota je teda 117 EUR, čo je o 9 EUR viac ako akciová. Proklamovaná zľava na úrovni 52% je tak vskutku skôr virtuálna ako reálna. Je to podobné ako keď v Tescu zbadáte preškrtnutú cenu, ktorá tam nikdy nebola. Jedná sa o nekalú praktiku obchodníka. Na podobné „srandičky“ by sme si preto mali dávať pozor a nepodľahnúť ilúzii že všetko na zľavovom portáli musí byť za facku a treba to hneď pod vplyvom bežiaceho countdownu kúpiť.

Ako dopadnú strany vo voľbách alebo volebná matematika

02.03.2016

SMER-SD Pokles preferencií Smeru sa zastavil na úrovni 33%, je ale možné očakávať že za posledné 2 týždne sa Smeru ešte podarí klesnúť. Napriek tomu že Robert Fico skúša takmer každý deň tlačovku s témami, ktoré by mohli zabrať vrátane utečencov, vyzerá to že verejná mienka formovaná médiami a opinionmakermi je v každých voľbách nastavená proti Smeru. [...]

Pach strelného prachu

05.06.2015

USA je prvá krajina na svete vo vlastníctve zbraní na obyvateľa. Na 100 obyvateľov tam vlastní zbraň 88. Ďalšie 4 krajiny v rebríčku sú Srbsko, Jemen, Švajčiarsko a Cyprus. Na Cypre je to však v porovnaní s USA menej ako polovica, 36 zbraní na 100 obyvateľov. V USA sa vzhľadom na to, aké sú tam zbrane dostupné nestane až tak veľa vrážd. Je to napríklad o polovicu menej [...]

Prečo Matovičovi cvakli zuby naprázdno

06.05.2015

Mysleli by ste si že je šľachetné odhaliť pokus o obchádzanie zákona o financovaní politických strán v priamom prenose? Nie je to niečo po čom tu už roky voláme a nemohol byť tento prípad precedensom, ktorý by od podobného konania odradil nečestných politikov v budúcnosti? Prečo to potom v tomto prípade v podaní Igora Matoviča dopadlo fiaskom? Namiesto uznania za [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 47172x
Priemerná čítanosť článkov: 2144x

Autor blogu

Kategórie